Hoe bedrijven omgaan met persoonsgegevens

Tegenwoordig werken veel bedrijven met eprsoonsgegevens. En in de meeste gevallen worden deze persoonsgegevens digitaal bewaard. De een doet dit beter dan de andere en er komen daardoor soms gegevens op straat die daar niet horen. Het is belangrijk voor bedrijven dat deze gegevens goed beveiligen en dat men niet zomaar bij de gegevens kan komen. Wanneer dit wel gebeurd kan er gevoelige informatie op straat komen te liggen waar andere mensen soms verkeerde dingen mee doen.

De basis

Vaak begint het met het verzamelen van persoonsgegevens via een website. Hierbij is het noodzakelijk om ook cookies te laten accepteren van bezoekers op de website. Wanneer men een website bezoekt kan deze website deze persoon volgen (nog zonder persoonsgegevens te hebben). Vervolgens kan een bezoeker zijn persoonsgegevens achterlaten via bijvoorbeeld een inschrijving van een nieuwsbrief of het downloaden van een bestand van de website.

Naast bovenstaande traditionele manieren bestaan er ook nog andere manieren waar persoonsgegevens worden gebruikt. Bijvoorbeeld ziekenhuizen en andere zorginstanties. Deze informatie gaat nog vaak veel verder. Daarnaast hebben ziekenhuizen en andere zorginstanties partners waarmee ze samenwerken om de zorg zo goed mogelijk te laten lopen. Ook zij hebben dan de beschikking over persoonsgegevens.

Hoe worden deze gegevens beveiligd?

De beveiliging van persoonsgegevens wordt steeds belangrijker. Ook het niveau van de beveiliging wordt steeds hoger. Aangezien hackers steeds meer kunnen en nieuwe manieren verzinnen is het belangrijk dat men up to blijft rondom beveiliging. Het monitoren van de omgeving en bedrijven is daarom erg belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een SOC. SOC staat voor security operations centre. Bij het inhuren van een cyber beveiligingsbedrijf kunnen deze bedrijven constant gemonitord worden op bijvoorbeeld cyberaanvallen. Hierdoor kan er direct ingegrepen worden wanneer er bijvoorbeeld een hackaanval plaatsvindt.

Wees oplettend en blijf bij

Het is belangrijk om goed op te blijven letten wanneer je met persoonsgegevens werkt. Het kan namelijk zo zijn dat, zonder dat je het weet, persoonsgegevens niet meer veilig zijn. Het is belangrijk dat je altijd alle programma’s die je gebruikt up to date houdt zodat er geen beveligiingslek ontstaat. Dit is belangrijk om regelmatig te checken en updates te controleren en uit te voeren. Daarnaast is een goede relatie met het programma waarmee je werkt ook belangrijk. Hierdoor kan je snel schakelen en wanneer er iets gebeurd kan er direct contact opgenomen worden.