Hoe kies je de juiste verlichting?

In je interieur mag verlichting niet ontbreken. Verlichting is een belangrijke sfeermaker en zorgt ervoor dat een ruimte gezellig en knus aanvoelt. Maar dit hangt er natuurlijk wel vanaf welke lampen je kiest. Het is vooral belangrijk dat je rekening houdt met de ruimte waarvoor de lamp bestemd is en wat je ermee wilt bereiken. Wil je weten hoe je de juiste verlichting kiest? Wij vertellen je hier graag meer over!

Functie van de verlichting

Stel jezelf eerst de vraag: wat is de functie van de verlichting? Is dit omdat je meer gezelligheid in een ruimte wilt creëren of omdat je fel licht nodig hebt voor bijvoorbeeld tijdens het werken? Als je dit weet, kun je gericht op zoek gaan naar het juiste soort verlichting. Kijk ook naar wat voor verlichting je nu al in huis hebt. Is dit voldoende of moeten er nog lampen bij komen? Dit kun je allemaal voor jezelf uitschrijven in een lichtplan. Hierbij kun je de verlichting onderverdelen in taakverlichting, sfeerverlichting of accentverlichting.

Lichtintensiteit

Hiernaast is lichtintensiteit ook een belangrijke factor. Zo heeft elke lamp weer een andere lichtintensiteit en zal deze dus niet voor elke ruimte geschikt zijn. Daarom kun je kiezen voor een Led dimmer. Een dimmer zorgt ervoor dat je de lichtintensiteit helemaal naar eigen wens kunt instellen. Heb je bijvoorbeeld een gezellig etentje? Dan kun je het licht boven de tafel wat dimmen en het gezellig maken met kaarsjes. Hetzelfde geldt voor de woonkamer, slaapkamer en noem maar op.

Lichtbronnen

Bij het uitzoeken van verlichting heb je de keuze uit een aantal lichtbronnen. Denk aan de traditionele gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp én de Led lamp. Elke lichtbron heeft weer andere eigenschappen. Zorg er daarom voor dat je weet welke lichtbron jij nodig hebt voor je interieur. De meest duurzame optie is de Led lamp, aangezien deze meer branduren heeft en minder stroom verbruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *