Negatieve BKR: wat is dat?

Misschien is het jou of iemand in jouw omgeving wel eens overkomen: je wilt een lening afsluiten, maar deze wordt afgewezen. De reden is een negatieve BKR. Maar wat betekent dit eigenlijk?

BKR

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit betekent eigenlijk dat wanneer iemand een lening aanvraagt of een aankoop doet op afbetaling, het wordt geregistreerd bij Stichting BKR. Kredietverstrekkers moeten verplicht leningen en schulden, met een looptijd van langer dan drie maanden, laten registreren. Het doel van Stichting BKR is transparantie. Kredietverstrekkers kunnen door BKR sneller en makkelijker het risico van een klant inschatten. Wanneer iemand geen BKR of een positieve BKR heeft, weten kredietverstrekkers dat deze personen te vertrouwen zijn. Zij zullen dus vaak een hogere lening krijgen.

Wanneer BKR?

Iemand wordt bij BKR geregistreerd wanneer zij een lening afsluiten die hoger is dan €250. Er zijn een aantal situaties waarbij iemand bij BKR geregistreerd wordt. Eén hiervan is een duidelijke: iemand staat rood op de rekening bij de bank. Daarnaast wordt iemand geregistreerd wanneer zij gebruiken maken van uitgestelde betalingen, gespreid betalen in meerdere termijnen via een creditcard, een doorlopend krediet of persoonlijke lening hebben of een telefoonabonnement hebben waarbij het abonnement boven het grensbedrag zit en in meerdere termijnen wordt betaald.

Iemand wordt niet gelijk geregistreerd wanneer er een betalingsachterstand is. Eerst wordt er een herinnering gestuurd vanuit de kredietverstrekker. Wanneer er nog steeds niet betaald is, wordt er een aanmaning verstuurd, een brief met een verzoek om de betaling toch te doen. Als dit weer op niks uitkomt, wordt er een vooraankondiging gedaan waarbij er uiterlijk termijnen van betalen aangegeven worden. Als deze manieren tot niks uitkomen, zal de kredietverstrekker naar het Bureau Krediet Registratie moeten gaan en krijgt de klant een negatieve BKR.

Gevolg negatieve BKR

Het gevolg van een negatieve BKR is dat de bank een lagere lening tot helemaal geen lening zal bieden. Wanneer de klant een risico van niet betalen met zich meedraagt, zal een bank minder snel een lening willen afsluiten. Het gevolg hiervan is natuurlijk dat er een hele hoop dingen niet gekocht kunnen worden. Het kopen van een huis of auto vergt natuurlijk een lening, waardoor een negatieve BKR iemand alleen maar in de weg kan zitten. Er zijn wel plekken waar het mogelijk is om een tweedehands auto te leasen met negatieve BKR. Dit zal dan wel alleen een shortlease zijn, omdat dit minder risico met zich mee brengt.

Weet je nu niet meer zeker of je een BKR hebt en of deze positief of negatief is? Het is gratis om bij het Bureau Krediet Registratie jouw eigen gegevens aan te vragen. Op deze manier wordt er voorkomen dat een nodige lening afgekeurd wordt, zonder dat de reden duidelijk is.