Wat doe je als je auto wordt gestolen?

Je pakt je spullen in, bent klaar om te gaan en ziet je auto ineens niet meer staan. Heb je een track en trace systeem? Dan kun je hem gewoon terugvinden. Maar als je geen track en trace systeem hebt wordt het toch een lastiger verhaal. Wat moet je nu doen?

Aangifte doen

De eerste stap die je moet ondergaan is aangifte doen bij de politie. Doe dit zo snel mogelijk bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Dit loket is van maandag t/m zondag geopend vanaf 07:00 tot 17:00 uur. Je hoeft niet langs te gaan, een telefoongesprek is voldoende. Je hebt wel je rijbewijs, kentekenbewijs en de verzekeringspapieren van je auto nodig. Zo kun je bewijzen dat de auto van jou is. Zodra je aangifte hebt gedaan staat jouw voertuig geregistreerd als gestolen. Heb je nog andere bewijzen zoals camerabeelden op straat? Of heb je een track en trace systeem zodat je kunt zien waar de dief rijdt? Laat dit dan ook weten bij de politie. Zo kan de auto sneller worden gevonden.

Autoverzekering

Nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie, zorg je ervoor dat je verzekering op de hoogte is van de diefstal. Of de autodiefstal wordt vergoed is afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Kijk dit goed na. Ook bij joyriding is het handig om dit bij de verzekering te melden, mocht er schade zijn nadat de dief een rit in jouw auto heeft gemaakt. Om een vergoeding te krijgen van de verzekering is het belangrijk om aan te tonen dat jouw auto goed beveiligd was. Je hoeft niet persé camera’s, een track en trace systeem of een extreem duur alarm te hebben om een vergoeding te krijgen. Maar er zijn wel bepaalde eisen aan het soort alarmsysteem dat in je auto hoort te zitten. Er zijn verschillende soorten klassen autoalarmen. 

Laat het niet opnieuw gebeuren

Je zal zelf vast actie ondernemen nadat jouw auto is gestolen. Misschien is hij niet meer teruggevonden, of is hij weer boven water gekomen na een lange tijd. Of je nu een nieuwe auto hebt of je oude auto terug hebt, zorg voor een beter beveiligingssysteem. Een track en trace systeem is erg handig, zo zie je altijd waar je auto is. Daarnaast is een autoalarm van klasse 5 aan te raden. Hopelijk gebeurt het niet meer opnieuw.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *