Wil je een Raspberry Pi kopen?

Raspberry Pi kopen

Je hebt je keuze gemaakt. Je wilt een Raspberry Pi kopen. Dit is natuurlijk ontzettend leuk! Twijfel je echter nog een beetje welke Raspberry Pi je nou exact nodig hebt? Dan is dit artikel voor jou!

Types Raspberry Pi

Er zijn inmiddels een hoop verschillende Raspberry Pi boards uitgebracht. Zowel voor hobby als voor industrieel gebruik. In dit artikel lees je exclusief over de hobby boards. Begrijp het niet verkeerd, deze boards zijn zeker geschikt voor professioneel gebruik, maar deze zijn hier niet voor ontwikkeld. Je kan dus het beste een Raspberry Pi kopen voor regulier gebruik!

Raspberry Pi kopen

Raspberry Pi 4 model B

De Raspberry Pi 4 is het nieuwste model. Het board beschikt over draadloze verbinding zoals Bluetooth en WiFi. Ook zitten er meerdere USB-poorten en HDMI poorten op het board. Dankzij de 40 GPIO pins kun je gemakkelijk componentenverbinden. Net als bij de andere Raspberry Pi boards plaats je het besturingssysteem op een micro-SD kaart. Deze kun je onder het board in de SD-slot plaatsen.

Ongeveer één jaar geleden was je nog gewend dat je 1 GB RAM hebt op een Raspberry Pi had. Toen kwam de Raspberry Pi 4 uit. Je kon vanaf dat moment ook voor 2 GB of 4 GB RAM kiezen. De Raspberry Pi foundation heeft het hier echter niet bij laten zitten. Je kunt nu zelfs een Raspberry Pi kopen met maar liefst 8GB RAM!

Raspberry Pi 3 model B+

De Raspberry Pi 3B+ is het laatste model dat uitkwam voordat je de 4-serie van Raspberry Pi kopen kon. De reden dat dit board nog steeds populair is is vanwege de aansluitingen. Het board beschikt namelijk over een standaard HDMI-poort in plaats van de nieuwe Micro-HDMI poort op de Pi 4. Als je een tijd terug een project hebt gemaakt kon je gemakkelijk het oude board vervangen voor een nieuwe 3B+. Inmiddels kan dat dus niet meer. De Raspberry Pi 4 heeft wel het zelfde formaat, maar is niet meer te gebruiken met oude accessoires zoals:

  • Voeding
  • Behuizing
  • HDMI kabel

Linux

De Raspberry Pi is op Linux gebasseerd. Linux is een familie van open-source-, Unix-achtige besturingssystemen. Deze zijn weer gebaseerd op de Linuxkernel. Er zijn verschillende Linuxvarianten, deze worden Linuxdistributies genoemd. De meeste zijn meestal gratis verkrijgbaar. De Linuxkernel wordt verspreid onder de GNU General Public License (GPL). Omdat Linuxdistributies in de regel gebruikmaken van het GNU-besturingssysteem, de standaard-C-bibliotheek en voldoen aan de POSIX-standaard. Het geheel wordt ook wel GNU/Linux genoemd.

Raspberry Pi OS

Raspberry Pi OS is een Linuxdistributie die is ontwikkeld voor educatieve doeleinden. Dit besturingssysteem is geoptimaliseerd voor de Raspberry Pi 4. Raspberry Pi OS is echter volledig backwards compatibel. Raspberry Pi OS is een fork van Debian die als live-system op een SD-kaart of een microSD-kaart geïnstalleerd kan worden. De eerste versie van Raspberry Pi OS (toen nog Raspbian) werd in juli 2012 vrijgegeven als vervanging van de Debian Squeeze-versie voor ARM-processoren, die eerder door de Raspberry Pi Foundation gebruikt werd.

Conclusie

Als je volledig nieuw bent met Raspberry Pi dan is de Raspberry Pi 4 het meest geschikt. Mocht je al een project hebben gebouwd waar je alleen het board kunt vervangen, en wil je hiervoor een Raspberry Pi kopen. Dan is de 3B+ waarschijnlijk beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *