Zelf een kast maken? Dat doe je zo! 

Heb je een mooie kamer waarin nog iets mist, en dan om specifiek te zijn: een mooie kast Dan bestaat er een grote kans dat jij een gigantische zoektocht bent gestart om online en in de winkel de perfecte kast te vinden. Maar helaas zonder succes. De afmetingen zijn niet goed, die ene leuke kast is er niet in de juiste kleur, of de kasten zijn te duur. Klinkt dit bekend? Kies er dan voor om een eigen kast te maken! Dit is veel gemakkelijker dan je denkt. Je bent ook nog eens stukken goedkoper uit dan wanneer je een kast in de winkel koopt! Maar hoe maak je nou die mooie kast die je in gedachten hebt? In dit blog lees je precies hoe je dit aanpakt, zodat jij straks met extra veel plezier jarenlang kunt genieten van je zelfgemaakte kast. 

 

Zelf een kast maken, hoe dan?

Stap 1: Materiaal kiezen 

Wil je zelf een kast gaan maken? Dan is de eerste stap die je moet zetten het kiezen van het juiste materiaal. Het is aan te raden om hierbij te kiezen voor steigerhout. Steigerhout is namelijk een erg mooie houtsoort met een robuuste uitstraling die je gemakkelijk kunt gebruiken om meubilair te maken. Ook is steigerhout heel goed te bewerken. Daardoor kun je steigerhout kopen in uiteenlopende soorten, maten en kleuren. Zo zit er altijd iets moois voor je bij! Wil je de kleur van het hout toch nog wat aanpassen? Dat is bij steigerhout zo gedaan met een lak of beits. 

 

Stap 2: Een bouwtekening

Ga je zelf een kast maken? Dan heb je een bouwtekening nodig. Een Bouwtekening kun je vaak gratis online downloaden. In de bouwtekening staat hoeveel hout je in welke afmetingen nodig hebt en welk gereedschap je gaat gebruiken. Ook staan hier simpele instructies die je eigenlijk alleen maar op hoeft te volgen. Met een goede bouwtekening maak je dus ook als onervaren klusser een enorm mooie kast. 

 

Stap 3: Aan de slag!

Je hebt je goed voorbereid en hebt de bouwtekening en alle benodigdheden klaar liggen. Let hierbij goed op je veiligheid en draag eventueel handschoenen of een veiligheidsbril. Volg de instructies op de bouwtekening precies op voor het beste resultaat. Voor je begint, nog een paar laatste tips:

  • Schuur het steigerhout twee keer voor je begint: één keer met schuurpapier met een grove korrel en één keer met fijne korrel schuurpapier. Zo krijg je een glad resultaat.

  • Boor eerst gaten en draai dan de schroeven in. Zo voorkom je dat het hout splijt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *